Schoonmaakrobots in de Zorg

De zorgsector is een van de fundamenten van onze samenleving. Zonder goede en kwalitatieve zorg zouden we grote problemen ondervinden. De afgelopen jaren is de druk op de zorgsector echter enorm toegenomen, wat heeft geleid tot een steeds hogere werkdruk voor zorgmedewerkers. Dit heeft er soms toe geleid dat de kwaliteit van de zorg onbedoeld is verminderd. Besparingen op dagelijkse taken als vloerreiniging zijn daar soms het gevolg van.

Gebruik van robotica in de zorg biedt uitkomst

schoonmaakrobot Cobi 18

Robots kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de zorgsector door de kwaliteit van zorg te verbeteren en de zelfstandigheid van cliënten te vergroten.

In deze sector kunnen verschillende soorten robots worden ingezet, variërend van zorgrobots die dagelijkse taken ondersteunen tot sociale robots die gezelschap bieden en cognitieve stimulatie verzorgen.

  1. Zorgrobots: Deze robots kunnen helpen bij fysieke taken zoals het tillen en verplaatsen van cliënten, het aan- en uitkleden, en het toedienen van medicatie. Dit vermindert de fysieke belasting voor zorgverleners en verkleint het risico op verwondingen bij zowel personeel als cliënten.
  2. Sociale Robots: Sociale robots kunnen cliënten gezelschap houden, gesprekken aangaan en interactieve spellen spelen, wat bijdraagt aan het emotionele en mentale welzijn van cliënten. Ze kunnen ook herinneringen geven voor dagelijkse activiteiten zoals het innemen van medicatie of het bijhouden van afspraken.
  3. Rehabilitatie Robots: Deze robots ondersteunen bij fysiotherapie en revalidatieoefeningen door cliënten te helpen hun bewegingen te oefenen en hun voortgang te monitoren. Dit kan de effectiviteit van revalidatieprogramma’s verhogen en cliënten helpen sneller te herstellen.
  4. Communicatierobots: Voor cliënten met spraak- of gehoorproblemen kunnen robots worden gebruikt om communicatie te vergemakkelijken. Ze kunnen spraak omzetten in tekst of gebarentaal, en omgekeerd, waardoor de interactie met zorgverleners en anderen in de omgeving verbetert.
  5. Slimme Huishoudrobots: Robots zoals schoonmaakrobots en kookrobots kunnen bijdragen aan een schoon en veilig leefomgeving, en tegelijkertijd cliënten helpen hun dagelijkse taken zelfstandig uit te voeren.

Voordelen van inzet van een schoonmaakrobot

schoonmaakrobot Cobi 18

Hieronder noemen we enkele belangrijke voordelen:

  1. Hygiëne en Infectiepreventie: professionele Schoonmaakrobots kunnen helpen bij het handhaven van hoge hygiëne standaarden door consistent en grondig schoon te maken. Dit is cruciaal in zorgomgevingen om de verspreiding van ziekten en infecties te voorkomen.
  2. Tijdsbesparing voor Zorgpersoneel: Door routinematige schoonmaaktaken over te nemen, kunnen schoonmaakrobots het zorgpersoneel ontlasten, waardoor zij meer tijd en energie kunnen besteden aan patiëntenzorg.
  3. Consistentie en Betrouwbaarheid: Robots kunnen programmeerbaar worden ingezet voor consistente schoonmaakroutines, wat zorgt voor een uniform schoonmaak niveau zonder de variabiliteit die kan optreden bij menselijke schoonmakers.
  4. Efficiëntie: Schoonmaakrobots kunnen gedurende de dag en nacht werken, waardoor ruimtes snel en zonder onderbreking schoon blijven, wat essentieel is in drukke zorgomgevingen zoals ziekenhuizen.
  5. Ontlasting van Personeel: Door het automatiseren van schoonmaaktaken kunnen schoonmaakrobots het personeel ontlasten van de fysieke belasting en saaie, zware herhalende taken.
  6. Kostenbesparing: Hoewel de initiële kosten voor het aanschaffen van schoonmaakrobots relatief hoog kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn kosten besparen door vermindering van arbeidskosten en efficiënter gebruik van schoonmaakmiddelen en water.
  7. Geavanceerde Technologie: Schoonmaakrobots zijn uitgerust met geavanceerde sensoren, camera’s en kunstmatige intelligentie, waardoor ze effectief kunnen navigeren, obstakels kunnen vermijden en zich kunnen aanpassen aan de omgeving. Dit verhoogt hun efficiëntie en effectiviteit.
  8. Data en Analyse: Schoonmaakrobots kunnen gegevens verzamelen over hun activiteiten, die gebruikt kunnen worden om de schoonmaakprocessen te optimaliseren en potentiële probleemgebieden in kaart te brengen.
  9. Ondersteuning van 24/7 Schoonmaak: Schoonmaakrobots kunnen continu werken, zelfs tijdens nachtdiensten of in het weekend, wat zorgt voor een constante schoonmaak standaard

Cobi 18 in de zorg

Cobi 18 is een autonome schrobzuigrobot (cobot) die specifiek is ontworpen voor het nat reinigen van harde vloeren. Deze cobot maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals 2D en 3D scanners, Lidar en TOF-cameras. Gecombineerd met de AI in de software is Cobi 18 een slimme oplossing om autonoom vloeren te reinigen en te drogen in één handeling. Daarnaast kan Cobi 18 fluisterstil grote oppervlakken schoonwissen.

De afmetingen van Cobi 18 zijn compact en vriendelijk, net als zijn/haar verschijning. De ervaring leert dat grote imposante robots kunnen afschrikken. Zeker als uw client zich in een rolstoel verplaatst of met een looprek. Cobi 18 houdt afstand en manoeuvreert veilig en klantvriendelijk! Toch zijn de prestaties indrukwekkend: tot 700 m2 per uur, 1.200 m2 met 10 ltr water en 2,25 uur werkduur per shift. Cobi 18 kan wel 5 shifts per 24 uur doen waarmee het potentieel wel 6.000 m2

Schoonmaakrobots in de zorg

Ouderenzorg

Een schrobzuigcobot als Cobi 18 kan een grote toegevoegde waarde hebben in de ouderenzorg. Deze geavanceerde schoonmaakrobots zorgen voor een grondige en consistente reiniging van vloeren, wat essentieel is om een hygiënische omgeving te behouden. In zorginstellingen, waar oudere bewoners vaak kwetsbaar zijn voor infecties, helpt een schrobzuigcobot bij het verminderen van de verspreiding van bacteriën en virussen.

Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar draagt ook bij aan een betere algehele zorgkwaliteit en een veiligere leefomgeving voor de ouderen. Zorgmedewerkers moeten bezig zijn met de zorg en daar dan ook de focus op kunnen leggen.

Ziekenhuizen

Deze cobot is bijzonder geschikt voor drukbezochte locaties zoals ziekenhuizen en voert zijn werk uit volgens voorgeprogrammeerde routes en schema’s. Dankzij het compacte formaat is hij inzetbaar op verschillende plekken in het ziekenhuis en kan hij diverse taken uitvoeren. Veiligheid staat daarbij altijd voorop.

Met een bekroond navigatiesysteem (2023) en intelligente software kan Cobi 18 effectief personen en vaste objecten zoals ziekenhuisbedden en rolstoelen en andere obstakels ontwijken. Wanneer hij een bepaalde zone niet kan bereiken, onthoudt hij deze locatie en keert later terug om de plek schoon te maken. Hierdoor kan het schoonmaakteam zich richten op andere taken, terwijl de kwaliteit van de vloerreiniging verbetert. Door deze aanpak is er een duidelijk zichtbaar én meetbaar verbeterde schoonmaakkwaliteit.

schrobrobot schrobzuigrobot schrobzuig robot schrob schoonmaakrobot Cobi 18

Intensieve begeleiding garandeert succes

ICE Cobotics gelooft dat er een goede begeleiding nodig is bij het implementeren van een schoonmaakrobot. Het inpassen van een autonome schrobzuigmachine als Cobi binnen de dagelijkse processen vraagt om een stuk begeleiding door experts. Cobi 18 is eenvoudig in te leren en kan kinderlijk eenvoudig een of meerdere opdrachten krijgen, daar zal het zeker niet aan liggen maar een succesvolle adoptie van een “nieuwe collega” als Cobi 18 kan vragen om een verandering in het dagschema waardoor de robot efficiënt wordt ingezet en medewerkers daadwerkelijk andere taken kunnen uitvoeren. ICE helpt daarbij en zorgt voor een zorgeloze overgang.

Wilt u meer weten informatie over Cobi 18 of wilt u een adviesgesprek aanvragen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Direct naar de Cobi 18 productpagina

Aanvraag DEMO of proefplaatsing Cobi 18



    I agree to receiving updates about ICE Cobotics products and services

    I confirm I have read and accept the Privacy Notice*

    You can find our Privacy Notice here.